Inspiratie

Het experimentele, spontane, het werken zonder een vast omlijnd plan typeert mijn werkhouding. Het resultaat is geen reactie op de maatschappij, maar ontstaat uit een drang om te creëren. Schijnbare thema' s zoals landschappen of bloemen zijn slechts de aanzet om me aan te kunnen sluiten op de creatieve stroom om vervolgens als een kind vrij te kunnen spelen met vorm, kleur, lijn.
Een tekening, schilderij of driedimensionaal werk is altijd een groeiproces, een dialoog tussen kunstenaar en het werk waarbij de ene actie automatisch de volgende oproept, en het werk een eigen leven gaat leiden. Vorm vraagt tegen-vorm. Dat is wat het werk in zichzelf stuurt, zijn regels en wetten. De andere kant van de dialoog waar je als kunstenaar gehoor aan moet geven.

In mijn werk zoek ik naar een voelbare spanning tussen het werk, de op zichzelf staande lijnen en vormen en de visuele aanwezigheid van mijzelf, de maker. Soms, als je geconcentreerd werkt, lukt het de spanning in het werk te vatten, krijgt het betekenis. Gevaar daarbij is altijd dat je te lang doorwerkt en je de concentratie en daarmee de spanning ontglipt. Niet meer goed luistert wat het werk van je vraagt. Dan heeft een lijn of vorm geen betekenis meer, en is het ook niets. Misplaatst, spanning ontkracht, niet kloppend. De kunst blijkt telkens weer om als kunstenaar de juiste momenten te vinden om in je werk te duiken, uit je creatie terug te trekken en uiteindelijk de dialoog te eindigen om door te geven aan het publiek, waar nieuwe dialogen weer kunnen beginnen…

Bekijk hier een video reportage over mijn werkwijze.

Gibberish betekent vrij vertaalt 'wartaal uitslaan'. Gibberish is een voorbereidende techniek op meditatie, die door OSHO is ontwikkeld, waarbij je alles eruit gooit, in een taal die je niet kent. Schilderen voelt voor mij hetzelfde.

Meditation:
While sitting, close your eyes and begin to say nonsense sounds – any sounds or words, so long as they make no sense. Just speak any language that you don't know! Allow yourself to express whatever needs to be expressed within you. Throw everything out. The mind thinks, always, in terms of words. Gibberish helps to break up this pattern of continual verbalization. Without suppressing your thoughts, you can throw them out. Gibberish simply means throwing out your craziness, which is already there in the mind, piled up. As you throw it out you will find yourself becoming light, becoming more alive. If you do Gibberish you are cleansing your mind of all kinds of dust that goes on gathering. And as the mind becomes silent...there is nowhere to go other than inwards. All roads are forgotten; there remains a single one-way traffic.

Patricia Benjamins